Категории

Категории

Защо облеклото на готвачите е бяло

On: Коментари: 0 Видяно: 417

Главният готвач прекарва голяма част от работното си време в кухнята, в приготвянето на различни вкусни и добре ухаещи ястия. В различните заведения и ресторанти той винаги е облечен в специална работна униформа и с подходяща шапка, придаваща му вида, с който сме свикнали да го виждаме днес. Но защо винаги облеклото на готвача е бяло и каква е историята му? От какво е съставено и непременно ли екипировката трябва да е бяла? Какви видове може да предложи онлайн магазин Стенсо?

Каква е историята на облеклото за готвачи

Работната униформа на готвещия в кухнята претърпява различни промени, предимно продиктувани от практически съображения. Туниката е двуредова и лесно се закопчава от другата страна при внезапно изцапване на дрехата със сосове или друго. 

В голяма част от случаите панталоните също са част от работното облекло на готвача, а в последно време е обичайно те да се  черно-бели на малки бели райета. На такъв фон петната и замърсяванията са почти незабележими. Често се срещат и белите варианти, при които се разчита, че при работа върху тезгях вероятността за замърсяване или наличие на петна е малка.

Защо униформите са най-често в бял цвят

Снежнобялата двуредова туника, панталоните и престилката блестят с изключителна белота и перфектна чистота. Наред с бялата кърпа и високата шапка на главата на готвача предизвикват голямо недоумение в някои хора. Той е в постоянен контакт със сосове, храни и други продукти, а най-малкото петно върху облекло ще се види веднага.

Готварската работна екипировка е станала бяла още през 19 век, благодарение на Марин-Антон Карем. Той е французин, произхождащ от семейство на готвачи. Неговите вкусни изкушения са красели масата на император Наполеон и съпругата му Жозефина. Благодарение на наклонностите на Марин-Антон Карем към различни нововъведения, той променя не само готвенето, но и външния вид на кухненските служители. Съгласно неговата концепция за приветливост и липса на каквато и да е замърсеност в кухнята, символът на чистота както на самото място, така и на храната е носенето на бяло облекло.

Визуалното ни възприятие към готвачите в кухнята е точно с бялото работно облекло, което вече е традиционно в кулинарията. Хората в него изглеждат много спретнати и разпознаваеми, а аутфитът се е превърнал в класически. Подобна униформа често се среща и в съвременните ресторанти и домашни кухни.

Какво включват

Бялото работно облекло на готвача е доказало високото положително възприятие от страна на околните и изпълнява предназначението си – да бъде символ на чистота и отлична хигиена в кухнята. Другото му основно предназначение е осигуряване на удобство и защита на служителя от поява на изгаряния. Състои се предимно от:

  • туника, сако или халат – горна връхна дреха, предпазваща дрехите под нея. Както стана ясно, тя задължително е с два реда копчета. При внезапно замърсяване с петна от сос, имате възможност да презакопчавате двата реда, така че изцапаната част да мине от вътрешната страна и при сервирането на готовото ястие пред посетителите ще бъдете в добър външен вид. При заведенията за обществено хранене и при нужда от демонстрация на чужда национална кухня е възможно обличането и на специално кимоно, ако става дума за ориенталски заведения;
  • панталони – те садолната част на работното облекло. Съществуват и варианти за дамска пола, но често жените предпочитат носенето на панталон, поради повишеното удобство, което предоставя панталона. Обикновено е с умерено широки крачоли, което не възпрепятства по никакъв начин движението;
  • престилка – част от работното облекло на готвача и допълнителна защита от замърсяване с петна по време на готвене. Материята ѝ  отблъсква мазнотията и е лесна за почистване. Нейното предназначение още е да пази кожата и тялото от пръски гореща мазнина, а основната защита е отпред, където вероятността за замърсяване е много по-голяма. Лесно и бързо се маха и слага, което позволява нейната смяна или сваляне при сервиране на готови ястия пред гостите;
  • шапка за главата – нейното основно предназначение е пълното или частично прикриване на косата и предотвратяване на вероятността от попадане на косъм в ястията. В допълнение, тя допринася за различаването на работниците от различен ранг в кухнята. Помощник-готвачът носи цилиндрична шапка или барета, а обикновеният персонал – бандани  или кепета;
  • кърпа – предимно служи за хващането на горещите тави, които се изваждат от топлата печка, както и за забърсване на потта от челото. Това е допълнителен аксесоар, който е прието да бъде част от работното облекло на готвача.

Облекло за готвачи

Задължителен ли е белият цвят

Въпреки че бялото се възприема като класически цвят, когато става дума за работното облекло на готвача, днес много ресторанти и заведения за обществено хранене предпочитат други цветове. В определени обекти дори има регламентиран строг дрескод за кулинарните майстори в кухнята. Според правилата, носят се само черни и бели панталони. В други случаи са избирани по-ярките и цветни щампи. В комбинация понякога се използват и широки панталони или дънки за долната половина. По-рядко срещани са още по-неформалните варианти, като дънковите или полиестерни ризи и дънки.

Какви модели може да открием в Stenso.net

В продуктовата гама на сайта ви очаква разнообразие от размери и цветове на висококачествено готварско работно облекло. Като производител и собственик на верига от складови бази и магазини в страната имаме възможност директно да контролираме качеството на изработените продукти и да се грижим за тяхното правилно съхранение и поддръжка до достигане при клиента. Така гарантираме най-добрия вид на продуктите и отличното съотношение между цена и качество.

Клиентите ни се възползват от безплатна консултация както при избора на желаните работни дрехи, така и при тяхната поръчка, желание за връщане или замяна. Ние предлагаме изгодни условия и голямо разнообразие от стоки, което се харесва на клиентите ни и голяма част от тях остават лоялни към нас и ние към тях.

Коментари

Оставете Вашия коментар