Категории

Категории

Защо е необходимо сервитьорите да носят униформи

On: Коментари: 0 Видяно: 39

Питали ли сте се някога защо сервитьорите в ресторантите носят специални униформи и се разграничават визуално от клиентите? Смятате ли подобно изискване за нужно? Вижте разширената статия на онлайн магазин Стенсо относно необходимостта за носене на специално облекло и какви са ползите от това? Помага ли за подобряване на имиджа на компанията и какво включва?

Предназначение на униформите за сервитьори

Сервитьорите  са хората, които първи се срещат с клиентите и според вида им всеки прави своята преценка за статута на заведението, качеството на обслужването и излъчваното доверие. Според изискванията за визия, униформите на сервитьорите трябва да са спретнати и с отличен външен вид. По прическата и общия стайлинг посетителят преценява статута на заведението и дали иска да остане, за да изпробва предлаганите напитки и ястия.

Държащите на имиджа си ресторанти изискват от сервитьорите, освен изпрана и изгладена униформа, използване на лек грим от жените и минимално количество накити – малки обеци, сватбен пръстен, часовник. При изготвяне на подходящата външност и избор на униформите, основният акцент е да са удобни, комфортни при носене и дълготрайни. Това ще позволи продължителната експлоатация, въпреки всекидневното пране и гладене. Използването на подходящата материя ще осигури минимално избледняване на цветовете, дори и след години на употреба.

Специалните униформи дават възможност за привеждане на идентичен външен вид на целия персонал от сервитьори и осигуряване на нужния комфорт за продължително носене. Предлагат достатъчен брой джобове за импровизираните сервитьорски инструменти, които са съобразени с оглед на изискванията и характера на дейността.

Има ли ползи от носенето им

Носенето на специални униформи от сервитьорите на заведението подчертава корпоративния стил на обекта. Специалната грижа за външния вид на служителите означава за посетителите, че в този ресторант се държи на качеството, добрата визия, вкусната храна и приятното потребителско изживяване. Индивидуалният корпоративен стил на обличане от страна на служителите означава, че компанията внимателно се грижи за своя имидж и инвестира в това. Тя няма да си позволи лошо отношение към клиента или пропуски в обслужването и сервираната храна.

Съобразно правилата за класическа визия, униформите за мъже представляват тъмни костюми от панталон и сако в комбинация с бяла риза и вратовръзка или папионка. Работното облекло за жени е с пола или панталон и блуза в пастелен цвят. Носенето на дънки и спортни тениски не се допуска при визията на съвременните сервитьори. Често се добавят и допълнителни елементи, като престилки и елеци, в зависимост от вида на облеклото – зимни или летни. Използваните обувки напълно трябва да се вписват с общия стайлинг и да го допълват, придавайки му завършен вид и най-добра визия.

obleklo-za-barmani-i-servitori

По какъв начин помагат за имиджа

За придаването на отлична визия на сервитьорите, която да бъде отличителният знак за високия стандарт на ресторанта, важно е правилно да се определи при какви обстоятелства е по-подходящо носенето на пола и панталон. Престилката с логото на заведението, като допълнение, подчертава и подобрява неговия статут, имидж и ниво на обслужване.

Съществуват различни стилове на полите за жените, което прави изборът лесен и индивидуален спрямо концепцията на ресторанта. За да помагат на имиджа, униформите за сервитьори трябва да отговарят на основните изисквания:

  • късата пола предизвиква негативен отзвук сред клиентите и вреди на имиджа на заведението. Тя трябва да е умерено дълга, за да не пречи при ходене и да прави визията стилна, елегантна и спретната. Ако заведението е на етажи и се изисква често изкачване на стълби, за предпочитане е панталонът;
  • носенето на престилка подчертава основния стил и предназначение на лицето – да носи поръчките на клиентите и да отнася ненужните вече прибори от масата. Тя бързо се сменя при неволно замърсяване и позволява постоянна чистота и спретнатост на външния вид. Популярни са мъжките и женски престилки-поли с дълбок джоб за улесняване на работата на служителя;
  • наличието на фирменото лого на видимо място върху униформата ще спомогне за подчертаване на индивидуалността на ресторанта, подобряване на неговия имидж и разпознаваемост;
  • използваната цветова комбинация трябва да е в тон с концепцията на заведението и да се избягват ярките и крещящи цветове.

https://stenso.net/53-prestilki

Какво включват

Ако планът е покупката на пълен комплект униформи за сервитьори, за жените са препоръчителни панталони, риза или пола. За мъжките облекла основно предпочитани са панталоните и ризата. Понякога се препоръчва унисекс стилът, за да е облечен идентично целият обслужващ персонал. Обувките непременно се подбират за допълване на облеклото и цялостната визия, което подобрява възприятието от околните и клиентите.

Шапките, като допълнение към униформата, също са често предпочитани както при мъжете, така и при жените. Те трябва да са стилни и в тон с цветовото оформление на цялото облекло. Не бива да са високи, но да подчертават и допълват елегантността на визията. Използват се както като естетичен допълващ елемент, така и за предотвратяване падане на косъм в носените от сервитьора ястия и напитки.

Защо да доверим избора си на Stenso.net

Със своята дългогодишна дейност и присъствие на пазара на работното облекло, Стенсо се утвърди като лидер в областта с модерно оборудвани търговски обекти и цялостен логистичен център. През годините натрупахме стаж и опит, които ни помагат да затвърдим лидерската си позиция и да осигурим пълноценно, точно и бързо обслужване на клиентите си. Разполагаме със собствена производствена база и система от ресурси и обекти, допълващи и разширяващи основната ни дейност. Това ни дава възможност да упражняваме пряк контрол върху качеството на изработката и използваните материали.

Управлението на цялостната производствена и търговска дейност на дружеството позволява прецизно контролиране и оптимизиране на процесите и постигане на отлично съотношение между цена и качество на продуктите.

Коментари

Оставете Вашия коментар