Категории

Категории

За кои професии са подходящи водоустойчиви работни дрехи?

За кои професии са подходящи водоустойчиви работни дрехи?
На: Коментари: 0 Видяно: 734

Съществуват различни професии, при които е наложителна работата на открито, дори и при влошени метеорологични условия. В тези случаи, предпазването от дъжд и влага са ключови, което налага употребата на специални водоустойчиви работни дрехи. Какви разновидности се предлагат, по какво се отличават и какви са критериите за избора им? 

Какви видове водоустойчиви дрехи съществуват?

Интензивното физическо натоварване, когато сме на работа или изкачваме планини по време на туризъм, води до прекомерно изпотяване. Предимството на водоустойчивите дрехи е възможността за пренос на влагата извън тялото. 

Най-предпочитаните видове водоустойчиви работни дрехи са:

  • Водонепропускливи дрехи – направени са от специални материали или облицовани с водоустойчиви покрития, които не позволяват на водата да прониква през тъканта. Те осигуряват отлична защита от дъжд и влага.
  • Водоотблъскващи дрехи – съдържат хидрофобни покрития, които не позволяват на водата да се задържа върху тъканта. Вместо това, капките вода се стичат по повърхността на дрехата, предпазвайки я от намокряне.
  • Дрехи с мембрана – разполагат със специални мембрани, които осигуряват водоустойчивост, но същевременно позволяват на водната пара да се отделя от тялото. Това ги прави подходящи за активности, които изискват повишено ниво на дишаемост.
  • Водонепроницаеми шевове – при някои модели шевовете са специално обработени или залепени, за да се предотврати проникването на вода през тях. Това увеличава ефективността на водоустойчивостта на дрехите.
  • Ветроустойчиви дрехи – въпреки че не са напълно водоустойчиви, тези дрехи предлагат отлична защита от вятъра, който често може да допринесе за усещането за студ.
  • Водоустойчиви аксесоари – чадъри, шапки, ръкавици и обувки. Те са подходящи за допълнителна защита на тялото и екипировката при дъждовни условия.

Дъждобраните и костюмите за дъжд, са част от служебното облекло, което предпазва от силните и интензивни дъждове по време на работа. Изработени са от два или повече вида материали, като най-често срещани са полиестер с PVC или полиестер с PU.

Софтшел работните якета са сред връхните дрехи, които са предпочитани, когато вали дъжд. В различни случаи могат да са с 2 или 3 слоя тъкан. Те задължително са с външен водоотблъскващ материал. Вторият слой представлява мембрана, която има дишащи свойства и отблъсква водата. Последният, най-долен слой, предпазва от изпотяване и замърсяване. 

Водозащитните престилки са изработени изцяло от PVC или винил, които са гъвкави и устойчиви при контакт с различни агресивни течности. Целта е да предпазват предната част на служителя, когато работи в хранително-вкусовата индустрия или упражнява друга професия, изискваща носенето на подобни дрехи.

Предлагат се и цели водоустойчиви костюми, които представляват работни комплекти от яке и панталон, в един цвят и размер. Наличието на качулка осигурява защита и на главата, освен на тялото и краката. 

Как да изберем подходящи за професията ни?

Когато изборът на водоустойчиви работни дрехи е правилен, работниците се чувстват комфортно през всички сезони, дори и когато се намират при  влошени метеорологични условия – дъжд през лятото или  сняг през зимата. Правилно подбраните облекла не ограничават движението, което ги прави удобни и функционални. Когато правим избор, е хубаво да обърнем внимание на следните особености:

  • видът на извършваната работа – ако се намирате на открито място, където има вероятност за интензивни валежи, изборът е непременно в посока на водозащитните екипировки;
  • подходящата материя е не по-малко важна – устойчивите на вода и влага облекла, са изработени обикновено от полиестер с PVC или полиестер с PU. Изборът на материал трябва да е съобразен с особеностите на извършваната дейност;
  • размерите трябва да са точни – правилният избор на размер гарантира комфорт и добрър външен вид на служителите, дори и при дълги работни часове;
  • необходима ли е допълнителна функционалност – според професията и нейните особености, може да са необходими допълнително по-голям брой и различни по размери джобове за съхранение и пренос на отделни инструменти и принадлежности. В някои случаи има и необходимост от допълнителни светлоотразителни елементи за повишена видимост. Цветовете също са от решаващо значение. Те са ярки и контрастни, така че, дори и в тъмнината, работниците да се виждат много ясно.

Кои са основните критерии, по които се различават?

Отделните модели водоустойчиви работни дрехи могат да се различават по използваните за производството им материали. Най-често това са  полиуретан, пластмаса, полиамид, каучукови смеси. Може да се отличават още по броя на слоевете – един, два или три, както и в зависимост от степента на защита.

Отличават се още по технологията на производство, при вариантите за шиене или лепене на шевовете. Имат рейтинг на водоустойчивост, който варира от 1500 mm (за слаби дъждове) до 10 000 mm (за силни интензивни дъждове). Наличието на подходяща мембрана няма да позволи запарване и задържане на потта във вътрешността. Осигурява нужното ниво на „дишане“ и естествена въздушна циркулация.

Предназначените за защита от проникване на вода водоустойчиви работни дрехи имат допълнителна импрегнация по външната си част, която отблъсква водата и я кара да се оттича. Това предотвратява задържането на влагата по материята и спомага за подобряване на ефективността на защитата.

Защо е важно да заложим на качеството пред цената?

Напълно нормално е качествените водоустойчиви работни дрехи да са малко по-скъпи. Когато става дума за екипировката на работа, експертите съветват да заложим на качеството. Това може да окаже пряко въздействие върху безопасността на служителя и производителността му на работното място. Трябва да се обърне внимание, че това не е просто ежедневно облекло, защото то има много повече предназначения и е важна част от личната защита на работниците.

Ако изберем качеството, това означава осигуряване на достатъчно защита, удобство при носене и максимална ефективност. В обратния случай, ниското качество ще доведе до намалена работоспособност, ниска издръжливост и недостатъчна защита. Това ще породи нуждата от по-честа смяна на екипировката и покупка на нова, така че в дългосрочен план, изборът на евтините варианти ще излезе по-скъп.

Какво предлага Stenso.net?

Онлайн магазин Стенсо е специализиран и предлага огромно разнообразие от качествени работни униформи, отличаващи се по своите размери, цветове и предназначение. Това позволява прецизен избор на дрехи, които да съответстват на особеностите на професията и условията, в които тя се упражнява. Всички наши клиенти се възползват от безплатна консултация с експерт, а големите ни складови наличности и оптимизирани работни процеси, позволяват бърза обработка на поръчките и минимизират времето за доставка.

Коментари

Оставете Вашия коментар