Категории

Категории

За какво да внимаваме, когато избираме работно облекло за готвачи

За какво да внимаваме, когато избираме работно облекло за готвачи
На: Коментари: 0 Видяно: 69

Кухнята е сърцето на всеки ресторант, а готвачите са душата, която вдъхва живот на всяко ястие. Но преди да се потопи в творческия процес по приготвяне на различните менюта, всеки готвач трябва да бъде облечен подобаващо. Изборът на работно облекло не е просто въпрос на стил – то е важна част от професионалната идентичност и комфорт. Кои са основните фактори, които трябва да имате предвид при избора на работно облекло за готвачи?

Какво включва работното облекло на готвача?

Работното облекло в тази професия е съчетание от функционалност и професионален външен вид. През годините то преминава различни трансформации, които се дължат на допълнителни изисквания за практичност. Обикновено цялостната визия може да се състои от:

 • готварски туники или по-известни като куртки: обикновено са с двуредно закопчаване. Осигуряват свобода на движенията и същевременно поддържат професионален образ;
 • панталони: важни са за комфорта по време на дългите часове работа, затова и са с широки крачоли. Препоръчително е да запазват качествата си дори при често пране;
 • престилки: защитават останалото облекло и са лесни за сваляне в случай на зацапване;
 • шапки: не само допълват визията, но са и необходим аксесоар от хигиенна гледна точка – прибират косата и предпазват да не попадат косми в храната. Според това какъв ранг имате в кухнята, се различават и видовете готварски шапки – шеф-готвачите са с високи и цилиндрични, докато обикновеният персонал е с бандани;
 • обувки: трябва да бъдат удобни, антихлъзгащи и лесни за почистване.

Защо основният цвят е бял?

Работното облекло на готвачите е толкова разнообразно, колкото и самата кулинарна индустрия. От кухните на уютните малки ресторантчета до бляскавите зали на луксозните хотелски вериги, всяко работно място си има специфични изисквания и стил. Задавали ли сте си някога въпроса защо работещите в кухня са облечени в бели униформи? Доста странен на пръв поглед избор, след като зацапванията са оснона част от трудовите задължения. Ето малко любопитни факти, които ние от Стенсо сме сигурни, че не сте знаели:

 • през 19-ти век известният готвач Мари-Антоан Карем решава, че белият цвят е най-подходящ, защото символизира чистотата в това помещение. Според него по този начин клиентите ще бъдат спокойни, че ангажираността на готвача към чистото е релевантна с това, че и храната се приготвя по безупречен начин;
 • бялата дреха може да се третира с различни химикали, за да бъде изпрана и приведена в добър вид. Не може да се каже същото за куртките в цветни нюанси, защото цветовете ще избелят;
 • друг любопитен факт е, че бялото отблъсква топлината от печките и ястията за разлика от черния цвят, който ги привлича. 

Защо е важно от какви материи са произведени?

Изборът на материи е от важно значение, тъй като дрехите за готвачи  са изложени на различни условия в работната  среда – зацапвания, чести пранета, изгаряния. Готвачите прекарват часове в топла и понякога влажна среда, борейки се с пари и мазнини, докато поддържат висок темп на работа и поради тази причина материалът на работното облекло заслужава специално внимание:

 1. Памукът е изключително подходящ заради своите дишащи качества. Той позволява на тялото да 'диша', намалявайки риска от прегряване в близост до котлоните и печката. Освен това той абсорбира влагата, което е особено важно в професии, при които изпотяването е неизбежно.
 2. От работното  облекло често се изисква да издържа на многократно пране и високи температури, което налага избора на синтетични материали, като полиестер или нейните комбинации с памук. Тези материали запазват формата си и се справят добре с петната от храна и мазнини, а това прави ежедневната поддръжка по-лесна.
 3. Някои материали са обработени, за да бъдат огнеупорни или поне да забавят разпространението на пламък.
 4. Готвачите имат нужда от свобода на движение. Готварските панталони и туники трябва да са достатъчно удобни и широки, за да позволяват гъвкавост при различни кулинарни задачи – от рязане и месене до маневриране с тежки съдове на ръце.
 5. Някои материали предлагат добавени здравни ползи, като например антибактериално покритие, което спомага за предотвратяване на разпространението на бактерии в храната и сред работната среда.

Правилно избраните материи значително могат да увеличат комфорта, безопасността и ефективността на работния ден в кухнята. Това е и причината, когато работещите в кухня избират своите дрехи, да знаят не само кой материал е най-подходящ, но и какви са неговите свойствата.

Как да изберем лесно?

Изборът на работно облекло за готвачи може да се окаже предизвикателство, но ето няколко съвета за улеснение на процеса:

 • Определете нуждите според кухнята, в която ще работите и позицията, която заемате;
 • Търсете доказани производители и магазини с добра репутация, за да сте сигурни, че купувате качествено облекло;
 • Разгледайте отзиви и препоръки от други професионалисти в областта;
 • Вземете под внимание комфорта и личните си предпочитания. Не избирайте прекалено широки или тесни дрехи, които ще ограничават движенията ви или ще ги затрудняват. Всичко това ще рефлектира по неблагоприятен начин на качеството на приготвената храна, която издавате. 

Какви са предимствата на онлайн магазин Stenso.net?

При покупка на работно облекло за готвачи онлайн от нашия сайт Stenso.net се открива един нов свят от възможности:

 • Голямо разнообразие от стилове и размери.
 • Удобство: пазаруването от дома спестява време и усилия.
 • Качество: продуктите, които предлагаме, са с гарантирано качество и дълготрайност.
 • Лесно може да се намери обратна връзка от други професионалисти.

Изборът на работно облекло за готвачи е важен елемент от професионалния път на всеки майстор на кулинарното изкуство. То е своеобразен мост между функционалността и личния ви стил, по който трябва да се преминава внимателно, с подходящия партньор – нашият онлайн магазин Stenso.net.

Коментари

Оставете Вашия коментар