Категории

Категории

В кои професии намират употреба еднократните работни ръкавици и защо?

В кои професии намират употреба еднократните работни ръкавици и защо?
На: Коментари: 0 Видяно: 414

По време на работа е препоръчително използването на предпазни средства, ако дейността ви е свързана с възможност от нараняване. Един от най-разпространените начини за защита е носенето на ръкавици за еднократна употреба. От онлайн магазин Stenso.net ви споделяме няколко интересни факта за тях. 

Защо да изберем ръкавици за еднократна употреба?

Заобикалящата работна среда може да бъде неподходяща за извършване на ежедневните задачи без предпазни средства. Използването на ръкавици предоставя няколко съществени предимства, от които: 

  • хигиена – те осигуряват добра лична хигиена, като ви защитават от вредни вещества, до които може да имате допир. Особено полезни са в ситуации, при които е необходимо да се предотврати предаването на инфекции или замърсяване;
  • лесна употреба – лесни са за използване и не изискват допълнителна “грижа” след като са били употребявани, защото нямат нужда от поддръжка или почистване. След приключване на работа с тях е необходимо само да ги изхвърлите;
  • защита – ръкавиците за еднократна употреба предпазват кожата от допир с агресивни вещества, които може да я раздразнят или увредят. Те са особено полезни и намират приложение в здравеопазването, фармацевтиката и хранителната промишленост, където има вероятност работниците да се заразят или самите те да пренесат микроби;
  • икономичност – обикновено са по-евтини от тези за многократна употреба и не изискват постоянна поддръжка и дезинфекция, което ги прави и по-практични, спрямо други алтернативи. 

Важно е да се следва правилния начин на употребата, за да се осигури желаната хигиена.

Какви видове има?

Според материите, които са използвани за изработката на защитните ръкавици за еднократна употреба, те биват няколко вида:

1. От латекс

Еднократните ръкавици от латекс, са разпространени най-вече в медицината. Те са еластични, с отлично прилепване към ръката. При поставянето им имат висока устойчивост против проникване на течности и микроорганизми. Когато правите покупка, вземете под внимание дали вие или вашите служители имат алергия към този материал.

2. От нитрил

Нитрилните ръкавици са много издръжливи и устойчиви. Използват се еднократно в медицината, хранителната промишленост и други области, в които се изисква високо ниво на хигиена. 

3. От винил

Предпазните средства за ръце от винил са изработени от PVC (поливинилхлорид). Незалепващи са и имат добра защита срещу проникване на течности и определени химикали. Подходящи са за употреба в областта на медицината, хранителната индустрия и домакинството.

4. От полиетилен

Еднократните ръкавици от полиетилен се използват за защита от замърсявания, при необходимост от временна защита на ръцете. Изработени са от полиетиленова синтетична материя.

За да се чувствате защитени по най-правилния начин, може да се посъветвате с нашите специалисти, които ще ви насочат към подходящите за вас предпазни средства.

За кои професии са подходящи?

Те се използват на много работни места, свързани със спазването на добра хигиена. Някои от най-популярните професии, при които се използват, са: 

  • медицински персонал – произведените от латекс и нитрил са сред най-използваните в медицинските заведения. Предпазват ръцете по време на прегледи, операции, медицински процедури и обработка на инфекциозни материали;
  • хранителна индустрия – от съществено значение са при работа в кухни, ресторанти, пекарни и други сектори, свързани с хранително-вкусовата  промишленост. Полезни са за предпазване на храните от замърсявате при тяхното приготвяне, обработване и сервиране;
  • служители в сектора на почистването – ръкавиците за еднократна употреба са подходящи за тези хора, които се грижат за събирането на отпадъци и почистването на обществени пространства;
  • СПА и козметични услуги – намират приложение и в СПА студията и салоните за красота. Те предпазват пръстите и ръцете на клиентите и работниците и осигуряват хигиенична среда по време на извършване на процедурите;
  • лаборатории и научни изследвания – използването им е необходимо с цел предпазване на работещите при контакт със замърсители, биологични материали и някои химикали.

Важно е да съобразите своя избор със  спецификата на работната среда, в която се намирате. По този начин ще бъдете максимално спокойни и ще може да извършвате задълженията си по правилен начин. 

Важен ли е материалът, от който са изработени?

Материалът, от който са изработени еднократните ръкавици, е много важен. Различните видове предлагат специфични свойства и характеристики. Важно е да се вземе предвид защитата, която те предлагат. Всеки от материалите има различна степен на устойчивост на различни химични агенти.

Освен върху защитата, този фактор оказва влияние и върху комфорта. В някои среди са нужни тънки и удобни ръкавици, които да запазят чувствителността на пръстите и дланите. Ако имате алергия към някой от използваните за производството им материали, трябва да ги избягвате и да използвате алтернативен вариант.

Какви модели може да открием в Stenso.net?

Ние от онлайн магазин Stenso.net, сме екип от професионалисти в областта на работното облекло и предпазните аксесоари. Целим да отговорим на нуждите на всеки. На нашия сайт може да откриете голямо разнообразие от видове и модели ръкавици за еднократна употреба.

Предлагаме различни по изработка продукти, спрямо материала, от който са направени, както и разнообразни по цветове и размери. При нас качеството на артикулите е много важно, защото то е важно за безопасността по време на работа. За нас е приоритет да предлагаме само висок клас защитни продукти.

В Стенсо ще намерите облекло, подходящо за различните професии и индустрии. Работни якета, панталони, комплекти, обувки, предпазни очила, са само част от богатия ни асортимент. Имаме и изработки от висококачествена кожа, придаващи елегантност към безопасността ви.

Нашият екип е готов да отговори на вашите запитвания. Ще ви помогнем да изберете правилните предпазни облекла и аксесоари за пълната ви защита, предназначени за ежедневно носене.

Коментари

Оставете Вашия коментар