Категории

Категории

Лични предпазни средства: Как да се защитим от невидимата заплаха COVID-19

On: Коментари: 0 Видяно: 1353

Изминалата година се оказа изключително предизвикателна, поради неочакваното световно разпространение на вируса SARS-Cov-2. В глобален приоритет се превърна разработването на ефективни начини, с които да се предпазим от заболяването. Началото на този процес беше тревожно, поради малкото информация, с която разполагаше научният и общественият свят. Днес можем да бъдем по-спокойни, защото знаем много повече за вируса и начините да се предпазим от невидимата заплаха за здравето ни. Следвайки няколко превантивни правила и използвайки подходящи лични предпазни средства, ситуацията може да бъде успешно овладяна. Ефективността на действията ни зависи обаче, от спазването на разработените мерките в съвкупност.

Маски за дихателна защита

Маските са едно от основно средство за дихателна защита. Те могат да се използват за еднократна или многократна употреба. Слагайте своята маска винаги с чисти ръце. Трябва да се уверите, че е добре поставена и покрива изцяло носа, устата и брадичката ви. За по-добро уплътняване се препоръчва наличието на пластина при носа, която спомага за по-добро прилепване към лицето  и намалява възможността за замъгляване при използване на защитни или диоптрични очила.
Обърнете специално внимание на инструкциите за използване на маските за многократна употреба – как се поддържат и до колко пъти биха могли да се приложат. Те действат като преграда срещу проникването на частици по въздушно-капков път. Въпреки че в интернет  пространството съществуват дискусии за ефективността им, според Световната здравна организация те остават най-важната част от цялостна стратегия от мерки за ограничаване предаването на вируса.
Създадени са специални модели, които включват възможност за поставянето на допълнителни филтри, които да увеличат степента и времето на защита. Най-добрите филтри за маски за лице включват въглеродни и HEPA филтри, които повишават ефикасността на маските за лице при филтриране на частици.
Преодолян е първоначалният недостиг на наличности на този тип защитни средства. Вече можете да намерите маски в почти всеки магазин и то в най-различни видове, цветове, размери и дори тематични десени.

Mаска за многократна употреба SANI EVO                                               Предпазен хигиенен комплект SINS+

Mаска за многократна употреба SANI EVO                                   Предпазен хигиенен комплект SINS+

Щитове за лицева защита

И докато маските са удобни по-скоро за ежедневни дейности и при използване им за няколко часа, то те не са най-комфортният вариант при работната дейност. Когато сте заети в рамките на 8 и повече часа, определено трябва да разчитате на средство, което освен ефективна защита, ви носи и необходимото удобство.
Специално създадени са предпазни щитове за лице, изработени от прозрачна висококачествен поликарбонат или плексиглас, които предпазват максимално от попадане на частици върху лигавиците на  устата, носа и очите. Позволяват да се регулират и с тях е възможно носенето на диоптрични очила. Сред част от предимствата е, че могат да се използват продължително време и са пригодени за многократна употреба при правилна поддръжка.
На много места са разпространени и плексигласовите преградни екрани – в институции, в аптеки, магазини и въобще места, за които е характерен прекият контакт с много лица по време на работа. Това е добро решение, което цели осигуряването на независима и защитена среда на работещия, когато това е приложимо.

Прозрачен лицев щит SP 25                                                 Прозрачен лицев щит SP 25

                                                  Прозрачен лицев щит SP 25

Ръкавици за защита на ръцете

Използването на ръкавици срещу заразяване с COVID-19 може да бъде ефективно само, ако се употребяват правилно. На първо място - използвайте единствено ръкавици за еднократна употреба. Най-масово използвани са хирургическите, с които си служат и в медицинските здравни заведения. Преди да ги поставите, задължително измийте и подсушете добре ръцете си. В противен случай между кожата и ръкавиците ви може да се образува топла и влажна среда, която благоприятства развитието на микроби. След контакт с различни повърхности, които са потенциално замърсени, използвайте дезинфектант върху ръкавиците по същия начин, както бихте приложили върху кожата на ръцете си. Изхвърлете ръкавиците в коша веднага след тяхната употреба, като отново е необходимо да почистите ръцете си.

Дезинфекция на ръце и повърхности

Предаването на вируса става предимно по въздушно-капков път, но също така и при докосване на повърхности, които са били замърсени с него. За тяхното почистване е препоръчително да използвате дезинфекциращи препарати със задължително съдържание на етанол от минимум 70%.  Ако нямате условия за почистване на ръцете с вода и сапун, то задължително използвайте дезинфекциращи средства – антибактериални спрейове, кърпички или гелове без отмиване.

Гелове за дезинфекция

Защита за тялото

Най-висока защита е необходима на хората, заети в медицинския сектор и здравеопазването. Рискът от това контактите им да са инфектирани вирусоносители е по-голям, поради което и трябва да се вземат мерки и предпазни средства в допълнение на базовите. Освен задължителните маска и ръкавици, при грижата за пациенти са необходими и специализирани очила и покритие за тялото – гащеризон или наметало. Екипировката трябва да бъде цялостна – от глава до пети, и трябва да се поставя и сваля според специални инструкции на медицинското заведение, така че да се избегне пренасянето на частици и потенциално замърсяване на тъкани и повърхности.
Бихме искали да припомним и някои важни правила, които се спазват от самото начало на разпространението на вируса. Именно тях специалистите посочват като задължителни за следване.

Дистанция

Социалната дистанция се оказа трудна за спазване, но необходима мярка, за да се ограничи разпространението на вируса. Въведеното правило за поддържане на разстояние от 1,5 – 2 метра между хората, остава валидно и днес при всяко излизане, разходка, пазаруване или общуване.

Спазване на социална дистанция

Често миене на ръцете

Един от ефективните начини да се предпазите от заразяване, остава поддържането на висока лична хигиена. Уверете се, че винаги си миете ръцете със сапун и вода в продължение на поне 20 секунди след издухване на носа, кашляне,  кихане и при всеки един удобен случай   

Дихателна хигиена

Трябва да се запознаете и с правилното практикуване на дихателна хигиена - кашлянето или кихането трябва да става в сгънат лакът или в кърпичка за еднократна употреба, която се изхвърля незабавно след това и се почистват ръцете. В никакъв случай не докосвайте носа, очите или устата си, ако има вероятност ръцете ви да са замърсени.

Добрата новина е , че макар борбата с вируса да продължава, обществото ни вече е много по-подготвено и информирано. Имаме ясно очертани превантивни мерки и разработени механизми за действие. Осигурени и достъпни са различни предпазни средства за защита в зависимост от риска. Гледаме напред с надежда към едно по-безопасно и сигурно бъдеще и с яснота, че действията, които предприемаме за лична защита помагат за това хората до нас да бъдат по-защитени и здрави.   


Бъдете здрави!

Коментари

Оставете Вашия коментар