Категории

Категории

Кои са основните критерии при избор на работно облекло за заварчици?

Кои са основните критерии при избор на работно облекло за заварчици?
На: Коментари: 0 Видяно: 884

Заваряването е процес, при който два отделни метални елемента се съединяват в една монолитна част. За целта се активират техните атоми и молекули, чрез употреба на енергия, която най-често е термична. За постигане на оптимални условия се използват специални заваръчни апарати, при употребата на които, по време на процеса, се отделят малки парчета (пръски) разтопен метал и искри. Без носене на подходящо защитно работно облекло и аксесоари, заварчиците могат да получат големи изгаряния при попадане на горещите искри върху кожата или очите.

Какви видове работно облекло за заварчици има?

Предлагат се летни и зимни модели. Освен основното защитно предназначение, което имат, летните варианти осигуряват и подходящ комфорт за работа в горещините, чрез естествено проветрение и абсорбиране на излишната влага. Те са издръжливи, удобни и практични.

Зимните модели се изработват от същите материали, но са с допълнителна, задържаща топлината на тялото, подплата. Препоръчително е да притежава хигроскопични свойства, висока здравина и устойчивост на натоварвания и механични повреди. В комплекта на работното облекло за заварчици влизат яке, панталон и специални обувки, но най-често се използват аксесойри, които се поставят върху работното облекло, а именно: престилка, ръкавели, гамаши.

Защо е важно да се използват предпазни дрехи при професията?

Освен защита от попадане на горещи парченца разтопен метал върху кожата или в обувката. Без нужната защита, кожата може да се засегне от огън и хвърчащи искри, което да доведе до сериозни изгаряния.

Често заварчиците трябва да извършват тази дейност на неудобни за това места, да се намират на открито или да бъдат под въздействието на метеорологичните условия. Може да се наложи да бъдат и на места с различни височини и степен на риск от нараняване и изгаряне. Това е още едно основание да се предвиди подходящо работно облекло, което да осигурява нужната защита, сигурност и запазване на физическото здраве.

ръкавици за заварчици

За какво да внимаваме при избора?

При избора на предпазни работни дрехи за заварчици е важно да се обърне внимание още на:

  • нивото на защита – те са първи клас, втори клас и трети клас. При първия вариант, наборът за защита е минимален и се изисква в случай че служителят се намира на най-малко два метра от мястото на заваряването;

При втория вариант, за новите облекла за заварчици е характерно по-сериозно ниво на защита и се препоръчва при половин метър отстояние на работника от източника на искрите. Задължителен е при ръчно заваряване.

Третият клас защитни работни униформи са с максимален набор от предпазни свойства. Употребата му се изисква при работа в закрити помещения – в резервоари, тръбопроводи и други места с повишен риск на опасност;

  • използвана материя за изработката – разпространени са предимно видовете от брезент, велур и естествена кожа.

При моделите със специално обработени памучни тъкани се извършва огнеупорна и водоотблъскваща импрегнация. Издържливи са при процеси на гниене, а повърхността им не пропуска влага и има повишена устойчивост на изгаряне.

Изработените от естествена кожа работни облекла за заварчици, са най-устойчиви на пръски и изгаряния. Те са дълготрайни и издържат на износване и повреди. Съществен техен недостатък е, че не пропускат въздух, но това лесно се предотвратява с перфорация на тъканта.

Моделите отговарят на всички изисквания, не губят качествата си дори и след години употреба. Могат продължително да се излагат на вода и влага, както и на високи температури;

  • осигуряване на допълнителни лични предпазни средства – освен цялостно работно облекло за заварчици, състоящо се от якета, панталони, престилки, гамаши, ръкавели, работникът се нуждае още от специални ръкавици за заваряване, предотвратяващи опасните рискове от изгаряне, предпазни обувки или ботуши, специални очила за защита на очите или заваръчна маска;
  • съблюдаване на допълнителни особености – при наличие на джобове, те трябва да имат подходящи плътни капаци, с които да се предотврати навлизането на горещи пръски метал. Якето обичайно е с централно закопчаване и има предвидени странични елементи, за осигуряване на естествено проветряване. Използваните нишки по шевовете са подсилени и устойчиви на високи температури и директен огън.

Какви са допълнителните предимства да работим с екипировка?

Работните облекла за заварчици представляват тип дрехи, които са с прав силует. В допълнение на нужната защита от изгаряния, носенето им осигурява свобода на движението, както и комфорт за продължителна работа. Формата на ръкавите с точност повтаря тази на ръката, за да се избегне образуване на гънки, в които да се съберат парченца горещ разтопен метал и да доведат до изгаряния.

Защо да се доверим на Stenso.net?

В онлайн магазин Стенсо се предлага голямо разнообразие от работни облекла и обувки за заварчици, с различни размери, цветове и ниво на защита. Предлагаме само висококачествени и облекла, гарантиращи висока надеждност, дълготрайност и устойчивост при агресивни условия на експлоатация. Нашите експерти са на линия при необходимост от безплатна консултация. Когато става дума за ориентиране в избора, пазаруването или нужда от професионални съвети за специфични условия на работа, винаги е препоръчително да се обърнете към специалист.

Цените ни са сред достъпните на пазара, тъй като, освен търговец, сме и производител. Можем да оптимизираме разходната част на бизнеса, така че да запазим високото качество на продуктите и по този начин да предложим отлични условия за пазаруване.

Коментари

Оставете Вашия коментар