Категории

Категории

Кои професии изискват сигнално облекло

Кои професии изискват сигнално облекло
На: Коментари: 0 Видяно: 1098

Сигналното облекло е това, което ви прави видими в различни условия на околната среда, включително и при мъгла, дъжд, сняг или през нощта. Този вид облекло се носи и се изисква предимно при упражняване на различни професии, които ще разгледаме в тази статия. Ще разберем особеностите на отделните видове и кой е правилният избор? Можете ли да се доверите на онлайн магазин Стенсо при пазаруването?

Необходимо ли ни е сигнално облекло

Това е предимно униформа на служителите в пътните служби, както и участващите в ремонтни дейности на пътното платно – ВиК, електро и др.. Носи се в условия на намалена видимост и при придвижване през нощта, в близост до наличие на интензивен трафик. Използваните при производството на сигнално облекло цветове са предимно жълто, оранжево, червено. Те са искрящи и разпознаваеми при влошени условия на видимост. 

За повишаване на видимостта от прииждащите превозни средства и хора, сигналното облекло е оборудвано с допълнителни светлоотразителни елементи. Те светят от светлината на фаровете, което е допълнителна полза при установяване на местоположението ви в момента. Или може да се каже, че сигналното облекло се носи в случаите, когато е необходимо да се осигурят условия за безопасна работа на хората.

Кои професии го изискват

Важно изискване при носенето на сигнално светлоотразително облекло е да прави хората видими във всякакви условия и особено в такива с намалена видимост. Така те са по-защитени при упражняване на служебните си задължения. Такива дрехи ще предпазят хората от случайно нараняване или удар от друг служител с определена машина, поради влошена видимост или лоши метеорологични условия. Сигналното облекло се носи предимно от професии като строителство, в транспортния сектор, ремонта на пътищата, жилищно-комуналната сфера, при движението по пътищата и складовите помещения.

Разпоредбите за производство на облекло с висока видимост или т.нар HV облекло  регламентират задължителното наличие върху него на светлоотразителни ленти или други елементи, изпълняващи изискванията на стандарт БДС EN ISO 20471:2013. Основното предназначение на светлоотрацителните облекла е предотвратяването на инциденти, както на работното място, така и при пешеходците.

сигнални работни дрехи

Какви видове има

Изборът на сигнално облекло става по различни критерии, като условията на работа и сезона на годината. За отделните случаи се предлагат разновидности, като:

  • жилетки – отлично се комбинират с тениска, риза или работно яке. Изключително удобни са за носене върху всеки вид облекло и бързо се слагат и свалят. Предпочитани са от шофьорите на МПС, когато се налага да слязат от колата на пътя;
  • цял комплект – състои се от яке и панталони или полугащеризон. Подобна работна екипировка е предпочитана от пътните служители, които постоянно се намират в близост до интензивен трафик или други подобни опасни места;
  • дъждобрани – изработени са от водоустойчиви и плътни тъкани и материи. Предпочитани са в случаите, когато е необходимо осигуряване на влаго- и водоустойчивост и когато сте в среда на висока влажност. В повечето случаи се изработват от найлон или PVC, което ги прави 100% водонепропускливи.

Кой клас да изберем

Класът на специалното сигнално облекло се определя от това каква трябва да е площта на фоновия и светлоотразяващ материал върху дрехата:

  1. Първи клас: фонов материал – 0,14 м², светлоотрацителен материал – 0,10 м². Изчистен вариант, който е без светлоотразителни ивици. Има само ярък цвят и се препоръчва при дейности.
  2. Втори клас: фонов материал  – 0,50 м², светлоотразяващ – 0,13 м². Най-често срещаният вариант на сигнално облекло. В повечето случаи има две вертикални и една хоризонтална светлоотразителна лента. Намира приложение в производствените фабрики и в пътните работни дейности.
  3. Трети клас: фонов материал  – 0,50 м², светлоотразителен материал – 0,20 м². Най-високия клас на  защита в условия на ниска или влошена видимост. Този клас прави видим човека в гъста мъгла и през нощта. Светлоотразителните ленти заемат голяма площ от дрехата и тяхната ширина е най-малко 5 см.

Колкото по-висок е рискът от нараняване на човек в условия на намалева видимост, толкова по-висок клас сигнално облекло е необходим за осигуряване на безопасност. Трябва да се помни, че жилетката със светлоотразителни елементи (дрехи от ॥ клас на защита) е само минимално ниво на сигурност. Оптимално е да изберете III клас сигнално облекло, което осигурява най-добрата видимост на човек при извършване на всякакъв вид работа (товарене, почистване на територия, ремонт на пътища, комуникации и др.).

Защо да доверим избора си на Stenso.net

Компанията предлага широка гама от светлоотразителни дрехи, като якета, блузи, панталони, полугащеризони, тениски, шапки и други работни униформи. Ние сме дълги години на пазара и през това време изградихме цялостна и автономна система от производствени мощности и логистични бази в големите градове. Това ни прави, до голяма степен, независими и с широк обсег на контрол както върху качеството на продукцията, така и върху доставките и ценовите предложения. 

Имаме предимството да оптимизираме производствените си разходи и да предложим най-добро съотношение между цена и качество. Често провеждаме промо-кампании и различни акции с големи намаления. Всичко това, наред с изгодните потребителски условия, прави Стенсо предпочитания магазин  за покупки на различни видове работни екипировки и лични предпазни средства. Ние предлагаме на клиентите си опции за преглед и тестване на доставката преди плащане, както и срок за връщане или замяна.

При нас получавате безплатна консултация със специалист на компанията, което значително намалява вероятността от грешки при избора. Операторът ще съдейства още при поръчването, избора и връщането, ако се налага. Всички тези удобства позволиха да натрупаме солидна потребителска база, която всекидневно се увеличава. Ние сме максимално лоялни към клиентите си и с всеки от тях се стремим да полагаме основите на едни бъдещи търговски и дългосрочни взаимоотношения.

Разбираме си от работата, а дългите години на пазарно присъствие и огромни мащаби на разширение на компанията го доказват, така че при избора можете напълно да ни се доверите. Нашите екипи са на линия в делничните работни дни и с радост съдействат при всяка нужда от допълнителна информация, свързана с развиваната дейност и предлаганите продукти.

Коментари

Оставете Вашия коментар