Категории

Категории

Класификация на непромокаемите якета: как да я тълкувате?

Класификация на непромокаемите якета: как да я тълкувате?
На: Коментари: 0 Видяно: 128

Непромокаемите якета са неизменна част от гардероба на всеки, който се сблъсква с влажни или дъждовни условия. Независимо дали сте запален турист, активен спортист, или професионалист, работещ на открито, правилният избор на непромокаемо яке е от съществено значение. Ключът към него е разбирането на различните класове на водоустойчивост и как те се измерват и тестват.

В тази статия ще разгледаме какво прави едно яке непромокаемо и как може да направите информиран избор на този тип работни дрехи.

По какво се отличават непромокаемите якета?

Непромокаемите якета са съществен елемент от облеклото, когато времето е влажно или дъждовно. Нека разгледаме основните им характеристики.

Непромокаемите якета се отличават по три основни показателя – водоустойчивост, дишаемост и издръжливост. Водоустойчивостта се измерва в милиметри воден стълб, което показва колко вода може да устои материала преди да започне да пропуска.

Дишаемостта е важна за комфорта, тъй като предотвратява натрупването на влага от вътрешната страна на якето. Издръжливостта е свързана с качеството на материалите и изработката, което гарантира дългогодишна употреба.

Комбинацията от тези характеристики определя ефективността на якето в различни климатични условия. Изборът на правилното непромокаемо яке зависи от нуждите и условията, в които ще се използва.

Как е тествана тяхната водоустойчивост?

Водоустойчивостта на непромокаемите работни якета е от ключово значение за тяхната ефективност. Този параметър се измерва чрез специфични тестове, които симулират различни условия на валежи.

Най-популярният метод за тестване на якетата е AATCC 35 – Тест за устойчивост на дъжд. Стандартът е предназначен за измерване на устойчивостта на тъкани за облекло спрямо проникване на вода. Този тест е приложим както за единични платове, така и за комбинации от тъкани. При него се използва устройство, което симулира различна плътност на воден чук, за да се оцени водоустойчивостта на тъканите. Резултатите от теста са базирани на овлажняване на влакната, преждите и покритията върху тъканта, водоотблъскване и структурата на тъканта.

Какво представлява процесът на тестване?

  1. Подготовка

Тестовата проба от плат се претегля преди започване на теста и след това се суши, за да се осигури, че пробата е в стабилно състояние.

  1. Симулация на дъжд

Пробата от плат се напръсква с вода за период от 5 минути при контролирани условия. Поставя се върху попивателна хартия (блотер), която абсорбира водата, която преминава през тъканта. Условията на напръскване включват налягане, дебит на водата и температура, за да се симулира равномерно дъжд.

  1. Измерване на водопоглъщането

След като пробата е напръскана, блотерът (хартията) се претегля отново. Разликата в теглото на блотера преди и след теста показва количеството, което е преминало през тестовата проба.

При тестването, ако капка установи досег с тъканта под ъгъл по-малък от 90 градуса, то значи тъканта абсорбира малко вода. Ако капката удари под ъгъл над 90 градуса, тогава абсорбцията е още по-малка. Водоотблъскващите свойства се определят и от ъгъла на удара на капката и площта, която тя покрива.

Резултатите от този тест помагат да се определи колко добре тъканта отблъсква водата и издържа на водно налягане, като се вземат предвид различни фактори като химичен състав, грапавост на повърхността и наличие на замърсители.

Тестовете гарантират, че якетата са способни да защитят потребителите си в различни климатични условия и може да се класифицират като непромокаеми. Важно е да се отбележи, че по-високият воден стълб означава по-висока степен на защита.

Кои са степените на непромокаемост?

Разбирането на степените на непромокаемост е от съществено значение за правилния избор на яке. Те се определят според водния стълб, който материалът може да издържи, преди да започне да пропуска.

Когато избирате екипировка за дъждовно време, основният показател за водоустойчивост, който ще срещнете, е водният стълб. Това е мерна единица за налягането, което оказва обем вода върху 1 кв. см от материята. Неговата височина се измерва в милиметри върху единица площ.

Представете си, че върху материята се поставя епруветка без дъно с площ 1 кв. см и в нея се налива вода. Максималната височина, която достига водата в епруветката преди материята да започне да пропуска, е нейният воден стълб. Колкото по-висок е водният стълб, толкова по-водоустойчива е материята.

Например, воден стълб от 3000 мм означава, че материята може да издържи натиск до 3 метра височина върху 1 кв. см, без да пропусне вода.

Минималната стойност за дрехи започва от 1000 мм. От друга страна, колкото по-висок е водният стълб, толкова по-ниска е “дишаемостта” на материята. Това означава, че изпаряването на потта е затруднено.

Водоустойчивостта обикновено се постига чрез нанасяне на слой синтетичен материал върху тъканта, който запечатва порите. При продължителна употреба този слой може да се износи, но може да бъде възстановен с импрегниращи средства като спрейове.

Как да изберете подходящ модел за вашата професия?

Изборът на подходящо непромокаемо яке зависи не само от степента на водоустойчивост, но и от специфичните изисквания на вашата професия. Някои професии изискват висока степен на защита и комфорт. Понякога професионалната среда налага да го комбинирате с работен панталон, имащ сходни характеристики.

При избора на яке за работа на открито, като строителство или градинарство, е важно да се обърне внимание на издръжливостта на материалите и допълнителните защитни функции. Непромокаемите якета с подсилени шевове и допълнителни слоеве защита са идеални за такива условия.

За професии, които изискват чести движения и активност, като куриерски услуги или спортни дейности, е важно якето да бъде леко и дишащо. Това ще осигури комфорт през целия ден.

В нашия онлайн магазин Stenso.net ще откриете широка гама от мъжки и дамски модели водозащитно облекло, подходящо за различни професии и климатични условия. Независимо дали търсите яке с водоустойчивост от 3000 мм, 5000 мм, или 8000 мм, в Стенсо предлагаме качествени решения за всякакви нужди.

Изборът на подходящо яке е ключов за вашия комфорт и продуктивност. Не подценявайте важността на качеството и характеристиките, които отговарят на вашите професионални нужди и климатични условия.

Коментари

Оставете Вашия коментар