Категории

Категории

Какво трябва да знаем за личните предпазни средства?

На: Коментари: 0 Видяно: 1340

Какво трябва да знаем за личните предпазни средства?

Личните предпазни средства (ЛПС) играят огромна роля в защитата на труда. Те предпазват от наранявания, интоксикации и други рискове от излагане на човешкото тяло на вредни и опасни производствени фактори в процеса на труда. Кога трябва да се носят и какви са техните особености? Какви са изискванията за ЛПС и кои са достъпните в раздела на онлайн магазин Стенсо?

Кои са личните предпазни средства?

Според Закона за здравословни и безопасни условия на труд (ЗЗБУТ) личните предпазни средства са всички приспособления, екипировки, аксесоари, специално проектирани да се носят по време на работа. Тяхната цел е да предпазват от опасности, които заплашват по един или друг начин здравето на служителя. В това число влизат различни аксесоари, принадлежности или специални работни облекла, които са проектирани със същата цел. Добре е да знаете, че работното и униформеното облеко не спадат към категорията, а само специализираното такова, което ще ви предпази от тежки усложнения.  

ЛПС защитават от удар, изгаряне, пробождане, увреждане на очите, замърсяване, оглушаване и контакт на кожата с вредни и токсични химични вещества.

Списъкът с е видовете лични предпазни средства е неизчерпаем, но основно могат да се разделят на:

 • различни видове предпазители за глава – бонета, мрежи за коса, каски и др.;
 • за предпазване на слуха – външни и вътрешни антифони;
 • за очите, лицето и дихателните органи – очила, шлемове, каски, щитове – противопрахови филтри, противогази и модели срещу радиоактивни прахове;
 • за ръцете – ръкавици, които ще осигурят нужната защита от удари, химически вещества, електричество и др.;
 • за краката – обувки-половинки, боти, високи обувки, модели със защитно бомбе, термични и антистатични видове, и др.
 • за зоната около корема и гърдите – защитни жилетки, престилки за предпазване от механични въздействия, спасителни жилетки, предпазни колани и др.
 • за цялото тяло – специализирано оборудване, което ще бъде защита срещу падане от височина, защитно облекло срещу химични вещества, радиация и др.

Защита на очите и лицето

Кога се използват?

Съгласно Наредба №3, регламентираща общите условия относно личните предпазни средства и тяхното задължително носене, ЛПС са задължителни в случай на съществуващи рискове, които не могат да бъдат предотвратени или намалени до безопасна степен. Носенето им се налага тогава, когато извършваната трудова дейност крие риск за здравето и не може да бъде намален или напълно отстранен. 

За кои професии са подходящи?

Носенето им се изисква при дейности като заварчици, пожарникари, лаборанти, медицински лица, шлосери, строители, работници в мини, металургия и още много други. Най-често личните предпазни средства се носят в производствените и логистични бази и центрове, заводи и предприятия. Изискват се още при готвачите, полицаите, военните, гражданска защита, строителите, дърводелците и др. 

Лични предпазни средства

Какви са изискванията

Едно от най-важните изисквания за личните предпазни средства е това да бъдат проектирани, а след това и произведени, с всички съотвествия с разпоредбите. Трябва да се обърне внимание още и на следните неща:

 • по никакъв начин не бива да създават рискове в работния процес, а точно обратното – да предотвратяват евентуални такива;
 • нужно е да са в съотвествие с условията на работната среда, както и да бъдат съобразени със здравния статус на служителите;
 • всички видове ЛПС трябва да бъдат за лично ползване – това ще помогне за добрата хигиена на служителите;
 • всички видове е необходимо да бъдат придружени с инструкции за използване, начин на съхранение, документация за проверка на качеството;
 • важно е да са на леснодостъпни места за всички служители. Предназначените за съхранение на личните предпазни средства места се определят от работодателя, чрез изготвяне на специална заповед;
 • необходимо е пълното съответствие с професионалното направление и специфика на дейността. Това означава наличие на нужния брой джобове, начини на закопчаване, декорация;
 • облеклото да е съобразено с пола на служителя – дамски или мъжки.

Възможна е допълнителната обработка на ЛПС включва изготвяне по индивидуални размери и фирмени символи. 

Всеки производител на лични предпазни средства е нужно да предлага средства, които имат всички съответствия за опазването на здравето и безопасността на работниците. Те се доказват от придружените документации, които са нужни за доказването на високото качествто и спазването на регламентираните стандарти. При създаване на ЗБУТ работодателят трябва да изготви списък със задължителните лични предпазни средства, както и да ги осигури безплатно на всички, изложени на опасност, хора в предприятието.

Защо да се доверим на Stenso.net?

В специализираната категория на сайта се предлагат медицински очила, маски, каски, противогази, респиратори, антифони и сбруи. В раздела още са достъпни и аксесоари като колани, карабини, въжета, калцуни, бонета и т.н.

Компанията е специализирана в производството и доставката на ЛПС. Отличават се с високо качество и съответствие с всички утвърдени и доказани стандарти в България. Клиентите ни се обслужват от професионален съпорт. Достъпът е напълно безплатен, дори и при отказ от покупка. Продуктовата гама постоянно се разширява и разнообразието от предложения всяка седмица се увеличава.

Мрежата ни от складове дава възможност за съхранението на голямо разнообразие от работни дрехи, обувки и аксесоари, както и тяхната бърза доставка до клиента. Като производител и притежател на производствените фабрики и ресурси, имаме възможност пряко да упражняваме контрол върху качеството и използваната материя за производството. Това допълнително увеличава гаранцията за пригодност и дълготрайност на предлаганите при нас дрехи и обувки. В допълнение, имаме възможност да предложим по-конкурентни цени, които отлично да съответстват на качеството. 

Периодично провеждаме намаления и сезонни промоции, които допълнително се харесват на клиентите ни. Абониралите се за бюлетина ни потребители първи разбират за подобни акции и се възползват преди всички останали, което е предимство за всички заинтересовани.

Коментари

Оставете Вашия коментар