Категории

Категории

Какво представляват ESD обувките ?

Какво представляват ESD обувките ?
На: Коментари: 0 Видяно: 1222

ESD обувките се използват в производства с леснозапалими вещества и цехове за сглобяване на електроника. Какво представляват и защо са необходими, как и от какво ви защитават? Къде са подходящи за носене и какви видове се предлагат в раздела на онлайн магазин Stenso.net?

Какво са ESD обувките

Това са средства за лична защита срещу натрупване на излишен електростатичен заряд, който се задържа в човешкото тяло по различни начини: при пипане на дрехите, на косата, на найлонови или изкуствени изделия, плат и т.н. ESD обувките осигуряват свободното изтичане на натрупалия се заряд в тялото към земята, което предотвратява поява на електрически искри при разреждане и възникване на инциденти, като пожари. Трибуквената абревиатура идва от английското Electro Static Discharge.

На външен вид специализираните ESD обувки приличат на обикновени обувки, но винаги се отличават с поставената пиктограма - специално жълто-черно обозначение с триъгълник и полукръг. Предназначени са за използване в EPA зоните (ESD protected area). Това са защитените от електростатични разряди помещения. Обичайно се срещат в предприятията, занимаващи се с производство на микроелектроника. Предпазната мярка е наложителна, тъй като електростатичните разряди могат да влияят върху точността на показанията на измервателните уреди.

Основни особености на ESD обувките са устойчивостта им на износване и повишена якост. Устойчиви са на химическо въздействие и имат противоплъзгащи свойства. Не изискват специални грижи и са подходящи за ежедневно носене, поради обичайния им дизайн, позволяващ вписване във всяко облекло.

По какъв начин защитават

Както всички видове защитни обувки и при ESD обувките има различни нива на защита. Защитните механизми се крият в избора и използването на подходящи материали при изработката: 

  • горната част може да е изработена от естествена кожа с водоотблъскващо и маслоустойчиво покритие, или от текстилни материали, но основното е избора и обработката на вложения материал така, че да отвежда електростатичния заряд;
  • при изработването на “противоводен” модел , езикът е пришит плътно по цялата му дължина, така че мръсотията и водата не попадат във вътрешността на ESD обувките. Подметката е изработена от двуслоен полиуретан, устойчив на масло и бензин, киселини и основи. Материята е антистатична и устойчива на износване. Има способността да разсейва електростатичния заряд и осигурява добър комфорт на краката, дори и при продължително носене;
  • за бързото разреждане и освобождаване от натрупалия се статичен ток, цялата подметка и повърхност на ESD обувките трябва да е изработена от проводим материал със специфично съпротивление, непревишаващо 10 ома на сантиметър. В противен случай, разреждането на натрупалия се електричен заряд ще става по-бавно и винаги ще има натрупване и задържане;
  • предпазните антистатични ESD обувки осигуряват желаната защита, без значение дали се носят на бос крак или с чорапи. Наличието на естествен или синтетичен материал не е проблем за осигуряването на нормална и пълноценна електростатична защита.

Какви модели има 

Отделните разновидности са познатите от обичайните обувки, без абревиатурата ESD: сабо, сандали, ботуши и други. Както беше споменато, те се носят не само в специални служебни условия, но намират приложение и в бита.

За кои професии са подходящи

Поради способността статичния заряд да тече от стъпалото към проводимия под, ESD обувките се носят предимно в така наречените „чисти зони“ за производство на микроелектроника, в лабораториите, складовете, цеховете и подготвителните зони.

Изисква се носенето им в нефтената и газова промишленост, където само малка искра от статично електричество може да предизвика масивни пожари. Често изисквани са и в предприятията на авиационната индустрия, медицинските лаборатории и диагностични центрове, научните лаборатории с чувствителна измервателна техника и при боравене със запалими и експлозивни течности.

Поради повишената чувствителност на електрониката към излишното статично електричество, носенето на ESD обувки се изисква там, където се сглобява компютърно и военно оборудване, работи се с електронни компоненти и микросхеми, в сървърни помещения и много други сфери.

Какви са предимствата на онлайн магазин Stenso.net

Компания Бултекс 99 и марката Стенсо е специализирана в производството на работни униформи и лични предпазни средства. Дружеството е дълги години на отрасловия пазар и вече е доказало високото качество на продуктите си и достъпните им цени. Реинвестирането на голям процент от печалбите в разширение на производствените мощности и изграждане на собствена екосистема ни позволи да осъществяваме прецизен и строг контрол както в производствените процеси, така и в логистичните, складовите, транспортните и търговски дейности.

Осигуряваме работни места за много хора, определен процент от производствените процеси са автоматизирани, с което се елиминира факторът човешка грешка. Това води до намаляване на брака и бълване на висококачествена продукция, съхранявана и продавана в търговска площ от 10 000 кв. м. Собствеността на цяла екосистема ни позволява да извършваме постоянен мониторинг и контрол на производствените и търговски дейности, да оптимизираме разходите и да предлагаме съобразени с качеството на продуктите оферти.

Клиентите ни получават атрактивни предложения, периодични намаления, бързи доставки и обслужване. Предвидили сме безплатно бързо и качествено клиентско обслужване от специалисти. Може да се свържете с нашите експерти както гласово по телефона, така и писмено по имейл или чат.

Онлайн магазинът на Стенсо е изключително функционален и приспособим спрямо големината на екрана на устройството. Тук ще срещнете огромно разнообразие от ESD обувки и други работни облекла, и униформи за максимална лична трудова защита. Продуктите ни са подходящи за употреба у дома или на работното място. Изработват се от здрави и качествени материи, които са износоустойчиви, подлежат на многократни изпирания и са лесни за поддръжка. При нужда от допълнителна информация и консултация през работни дни ви очакваме.

Коментари

Оставете Вашия коментар