Категории

Категории

Как да защитим зрението си по време на работа и какви предпазни средства да използваме?

Как да защитим зрението си по време на работа и какви предпазни средства да използваме?
На: Коментари: 0 Видяно: 392

В зависимост от професията, работата е изпълнена с рискове за вашето здраве. Защитата на зрението е от изключителна важност особено когато работим в условия на запрашеност, химикали, дребни частици или дори по-силна светлина. Ние, от екипа на Stenso.net, ще ви споделим няколко полезни съвета, които да ви помогнат да запазите своето здраве. 

Какви са предимствата на предпазните средства за очи и лице?

Използването на предпазни средства за очи и лице носи ред предимства за всеки служител. Първо, те предоставят физическа защита, предпазвайки очите и лицето от наранявания, причинени от външни фактори. Независимо за какъв тип дейност става въпрос, тези средства създават бариера между околната среда и нашето зрение.

Освен защитавайки ви физически, те играят важна роля и в предотвратяването на увреждания, които могат да възникнат при работа в определени професии. Някои очила за защита са изработени със специално покритие и предпазват от UV лъчите на слънцето. 

Какви видове съществуват?

В зависимост от работната среда и нейните рискове за вашето здраве, защитните принадлежности за очи и лице са различни. Основно може да ги разделим на:

  • предпазни очила – това са защитни очила с прозрачни или затъмнени стъкла, които служат за предпазване на зрението от попадане на прах, течност и частици. Те биват открит и закрит тип и може да са с UV защита, която ще ви защити от ултравиолетовите лъчи на слънцето, пръски течности, частици движещи се с ниска срокост и ярката, дразнеща светлина. Характеризират се с това, че са леки, удобни за носене и обикновено са със стъкла, които осигуряват ясно виждане;
  • лицев щит – има различни видове, от които – прозрачни и мрежести. Те предоставят широка защита на лицето, включващо носа, челото, очите и устата. Използват се при ситуации, в които трябва да бъде покрито напълно лицето, като при работа с химикали или при използване на уреди и инструменти, при които има възможност да се разпръснат разни частици. Популярни са при заварчици, работници в мини, строители, медицински служители и лаборанти, дървосекачи.
  • заваръчни – техните стъкла осигуряват различна степен на затъмнение, за защита от радиация при заваряване, като се предлагат в различни размери. За да приляга идеално към лицето, рамката им е изработена от гъвкав материал, като разполагат с еластична лента за главата. За по-голямо удобство – лицевата им част е мека. Стъклата им са сменяеми и може да се ползват заедно с диоптрични очила. Някои от моделите предоставят вентилация, а при други има опция за повдигане на предния екран.

Важно е винаги да избирате такива средства, които отговарят на специфичните условия и рискове на вашата работна среда. Проверявайте дали са съобразени с всички стандарти, които се изискват в нормативната уредба. 

За кои професии са подходящи?

Предпазните средства за очи и лице се използват при доста професии, при които има рискове от увреждане на зрението. Ето някои от тях: 

  1. Работниците в строителството са изложени на различни опасности за очите, включително летящи отломки, прах и химикали. Очилата, предназначени за това, може да им помогнат да защитят очите си от тези опасности.
  2. В различните промишлени сектори, като металообработка, електротехника и автомобилостроене, работниците са изложени на опасности от прах, искри, химикали и разпръскване на метални части. Предпазните средства са нужни, за да се предотвратят всякакви неприятни последствия по време на изпълнение на работните задължения.
  3. В медицинските професии, като медицински сестри, лекари, стоматолози и други здравни служители, използването на защитни принадлежности за лице и очи е задължително. Така те биват защитени от капки, пръски и други контакти със замърсители и инфекции. При работа в лаборатории също е от ключово значение персоналът да е снабден с подходящата екипировка, с цел опазване от контакта с биологични агенти или химикали.

За да се насочите към правилните защитни приспособления, от Стенсо препоръчваме консултация с нашия екип, изграден от професионалисти, които ще ви обяснят различните специфики на всеки тип и ще ви помогнат в правилния избор. 

Важен ли е материалът на производство?

При производството на лични предпазни средства е много важен материалът, използван за изработката. В зависимост от рисковете, с които може да се сблъскате на работа, ще попаднете на различни варианти за защита на вашите лице и очи. Някои от често използваните материали за производството на такива артикули, са:

  • поликарбонат – използва се за направата на лещите за предпазни очила. Той е лек, удароустойчив и прозрачен. Защитава от пръски агресивни вещества и е издържлив е на удар от частици, движещи се с ниска скорост;
  • ацетат – използва се за лицеви щитове и предлага оптична прозрачност и висока степен на яснота. Използва се при работа на места под ел. напрежение, устойчив е на много химикали, но не толкова на механични повреди при удар.

Важно е да избирате такива средства, изработени от материали, подходящи за конкретните опасности, на които сте изложени. Избирайки правилните материали, ще може да защитите правилно очите си.

Какви модели може да открием в Stenso.net?

Всяка една професия е свързана с изпълнението на различни по вид задачи, за които са нужни предпазни средства и аксесоари за защита на вашето зрение и лице. При нас на Stenso.net, ще намерите голямо разнообразие от модели по цвят и материал на изработка, от които да изберете правилния чифт, спрямо вашия вкус и изисквания към работната среда.

Защитните очила, които предлагаме, са в жълт, зелен, черен, бял цвят или съчетание от няколко нюанса. Артикулите за защита на очите са със затъмнени стъкла или прозрачни. 

При нас може да намерите различни начини за защита от заваряване, предпазни очила, маски, стъкла и консумативи. Автоматично затъмняваща се маска при заваряване е сред популярните и желани от потребителите продукти.

Нашият екип е готов да помогне да си осигурите безопасност в работната си среда. Разгледайте онлайн магазина ни и не се колебайте да ни потърсите, за да ви насочим към правилния избор и сигурност на вашето здраве или това на вашите служители.

Коментари

Оставете Вашия коментар