Категории

Категории

Как да изберем водозащитно облекло и дъждобрани за работа?

Как да изберем водозащитно облекло и дъждобрани за работа?
На: Коментари: 0 Видяно: 843

Водозащитното облекло е незаменим елемент от работната екипировка, особено при дейности на открито в мокро и дъждовно време. Изборът на правилните дрехи и дъждобран е от съществено значение за комфорта и безопасността на работещите. 

Какви видове водозащитно облекло се предлагат, от какви материи са изработени, за кои професии са подходящи и как да изберете?

Какви видове водозащитно облекло да изберем за работа?

Ето няколко вида водозащитно облекло, които може да послужат в зависимост от специфичните нужди на дейността:

 • Дълго непромокаемо наметало или т.нар. дъждобран - този вид дреха предлага цялостно предпазване от силен дъжд и вятър, а и разполага с джобове. Обикновено покрива цялото тяло, което прави водоотблъскващия дъждобран идеален за дълги периоди на работа на открито при лоши метеорологични условия, кал и мръсотия.
 • Комплект яке с панталон - такъв комплект осигурява пълна защита от влага и е удобен за различни видове дейности. Предлага гъвкавост и свобода на движение, което е важно при физически труд.
 • Водозащитно яке - подходящо за леки дъждове и краткотрайни дейности на открито. Това яке може да бъде лесно съчетано с други видове работно облекло.
 • Наметало тип “пончо” - наметалото предоставя бързо покриване при внезапни дъждове. “Пончотата” са удобни за носене и съхранение, което ги прави практичен избор за много професии.
 • Водозащитни престилки - идеални за работа във влажна среда, като например в рибарството или селското стопанство. Те осигуряват защита на предната част на тялото и са лесни за обличане и сваляне.

Важно е водозащитното облекло и дъждобранът, на които се спрете, да са удобни, функционални и да отговарят на специфичните изисквания на работното място.

Защо е важен материалът на производство?

Изборът на материал за водозащитно облекло е от съществено значение за неговата ефективност и дълготрайност. Различните материали притежават разнообразие от характеристики. Те определят нивото на защита и комфорт, което дрехата предоставя. Какви се използват?

 • TPU (термопластичен полиуретан) – изключително гъвкав и устойчив на масла и мазнини. TPU е идеален за облекло, което трябва да издържа на тежки условия и да предлага висока степен на гъвкавост;
 • винил – този материал е известен с водоустойчивите си свойства. Добър избор е за дрехи, които трябва да предпазват от влага и намокряне при дъжд; 
 • ПВЦ/полиестер – импрегнирането на ПВЦ и полиестер предоставя издръжливост и устойчивост на абразия. Този материал е подходящ за среди, предразполагащи към по-висока степен на износване;
 • полиуретан – полиуретанът е лек и гъвкав материал, който предлага добра защита от вода и вятър. Идеален е за облекло, което трябва да е удобно за носене и лесно за обличане и събличане;
 • полиамид – полиамидът е издръжлив и устойчив на разкъсване, което го прави перфектен избор за работни униформи, използвани в тежки условия.

Решението на шефовете и длъжностното лице по безопасност и здраве при работа относно това коя е правилната материя зависи от специфичните нужди на дейността и средата, в която ще се използва облеклото.

За кои професии са подходящи?

Водозащитното облекло и дъждобранът са изключително важни за някои професии, тъй като предоставят необходимата защита от дъжд, влага и други неблагоприятни атмосферни условия. Ето за кои са особено подходящи:

 • строителни работници – в строителството често се работи на открито, където работниците са изложени на различни атмосферни условия, включително дъжд и влага;
 • рибари и моряци – тези професии изискват дълги часове на открито, често в мокра и влажна среда, поради което водозащитното облекло и дъждобранът са от съществено значение;
 • селскостопански работници – в селското стопанство дейностите често се извършват на открито, като дъждобранът спомага при извършването им в дъждовно време;
 • комунални работници – тези, които работят в комуналните услуги, често се нуждаят от предпазване от сняг, дъжд и влага, особено при труд в неблагоприятни метеорологични условия през есента и зимата;
 • охранителни и спасителни служби – работниците в тези сфери често са изложени на външни влияния и се нуждаят от надеждна защита от влага през зимния сезон.

Важно е да се отбележи, че водозащитното облекло и дъждобранът трябва да са избрани в съответствие с конкретните изисквания на професията и средата. Също така, размерът им трябва да позволява носенето на други работни дрехи под тях, за да се осигури максимален комфорт и защита.

Как да изберем лесно?

Изборът на водозащитно облекло и дъждобран не трябва да се превръща в сложен процес. Кои ключови стъпки може да ви улеснят в тази задача?

 1. Определете типа на дейността - отделните сфери имат различни изисквания. Например, ако работите на строителна площадка, ще ви трябва по-здраво и издръжливо решение в сравнение с дейност в градината, където няма нужда от такава плътност на материята.
 2. Анализирайте средата на труд - необходимо е също е да вземете предвид климатичните условия и средата, в която ще работите. Ако често се сблъсквате с интензивни дъждове или стоите дълго време на влажни места, заложете на модел с по-висока водоустойчивост.
 3. Изберете правилния материал- разгледайте различните видове материали и оценете тяхната устойчивост, проветривост и комфорт.
 4. Проверете стандартите за безопасност - уверете се, че избраната дреха отговаря на всички необходими стандарти за безопасност и сигурност, които са задължителни за вашата професия.

Следвайки тези насоки, ще може лесно да изберете подходящото водозащитно облекло, което отговаря изцяло на вашите нужди и предпочитания.

Защо да се доверим на Stenso.net?

В нашия онлайн магазин Stenso.net предлагаме широк избор от водозащитно облекло и дъждобрани, които отговарят на всякакви нужди и бюджети. Нашият асортимент включва дамски и мъжки продукти, в различни цветове и на достъпни цени, като може да се ползвате от компетентно обслужване от специалисти и бърза доставка.

Изборът на подходящо водозащитно облекло и дъждобран е важен аспект от работната екипировка, особено при работа в мокро и дъждовно време. В Стенсо ще намерите разнообразие от дрехи и обувки за работа, които са идеални за различни професии и условия на труд, осигурявайки едновременно с това комфорт и защита.

Коментари

Оставете Вашия коментар