Категории

Категории

5 начина да работите безопасно

5 начина да работите безопасно
На: Коментари: 0 Видяно: 2290

Използването на правилна екипировка при работа е от изключителна важност, но не всички осъзнават колко точно. От гледна точка на опита, който има Бултекс 99, ще се опитаме да обобщим ситуациите, в които използването на работно облекло и предпазни средства са задължителен елемент за оптимална защита по време на работа. Ще споделим с вас ценни практически съвети, които да ви бъдат полезни за правилна преценка на риска. Също така ще посочим кои са подходящите облекло и предпазни средства, за да работите безопасно. Моля да обърнете внимание, че безопасността по време на работа не се свежда само до описаното в тази статия, а е съвкупност от факторите и условията на конкретната работна среда.

Вземете предвид рисковете на работното си място

Не забравяйте, че и вие носите отговорност за живота си. Работодателят може да осигури всякакви специалисти: за измерване на факторите на работната среда и оценка на риска, за определяне на подходящите ЛПС, но за вас остава личната преценка дали дадена дейност може да застраши живота или здравето ви. В този случай задължително трябва да уведомите работодателя си, че не можете да поемете риска и е необходимо осигуряването на допълнителни мерки от негова страна.

Поради динамиката на работата, често се случва да бъде пропусната проверката на инструкциите за употреба на личното предпазно средство. Такава обаче е приложена към всеки артикул за безопасност, който използвате. В нея производителите винаги записват, че „...отговорността за избор на правилната защита е отговорност на ползвателя...”.

Изберете подходящите лични предпазни средства (ЛПС)

В зависимост от вида на извършваната работа и рисковете, които носи тя, се налага употреба на ЛПС. Несъмнено дейността ви се затруднява с допълнителна екипировка за носене, но не трябва да забравяте, че тяхната функция е да ви опазят невредими и дори да ви спасят в екстремна ситуация. Ние от Бултекс 99 продължаваме да работим в насока да осигурим необходимия комфорт, който да ви носят личните предпазни средства. Нашата мисия е да предоставяме качествени и ефективни предпазни средства, които наред със защитата да ви осигуряват и удобство по време на работа.

лични пледпазни средства

Проверете изправността и целостта на работното облекло и защитните средства преди употреба

Въпреки че има тесни специалисти, които се занимават с периодичните проверки на ЛПС за защита от рискове III-та категория, вие винаги трябва да проверявате своето оборудване преди започване на работа. Независимо от вида и начина на използване, всяко ЛПС може да се повреди и да намали степента на защита, която предлага. Основната отговорност за здравето ви принадлежи на вас самите и е главен приоритет. Ето защо е необходимо и  да правите редовна проверка на цялостната екипировка - работното облекло, обувки, ръкавици, антифони, ЛПС за дихателна защита, каска, очила и т.н. Бултекс 99 разполага със сертифицирани служители за изпитване на ЛПС кат. III, към които можете да се обърнете.

Не забравяйте, че топлината и студа също са риск на работното място

Нормалната температура на човешкото тяло е в диапазона 36.5°С до 37°С. Всяко отклонение от тези показатели предизвиква ответна реакция в човешкото тяло. Спадът на телесната температура или т.нар. хипотермия води до смущения в работата на организма: треперене, загуба на памет, загуба на ориентация и т.н. От друга страна, при хипертермията или повишаване на телесната температура, вследствие на повишени температури на външната среда, може да доведе до топлинен удар, който е опасен за живота и здравето. В тези случаи, наред с понижената работоспособност, рисковете за живота и здравето ви се увеличават многократно. За да се избегне подобно стечение на обстоятелствата, защитното работно облекло винаги трябва да е съобразено с условията на труд – освен топло- или студоустойчиви, работните дрехи могат и да са специализирани за защита от студ или срещу термични опасности. Ако все пак възникне подобна рискова ситуация, не се колебайте и потърсете медицинска помощ.

Никога не подценявайте възникването и на други възможни рискове

В природата на човека е да си мисли „Това няма как да се случи на мен”. Въпреки това, не ви препоръчваме да осланяте на тази сентенция, а да направите съзнателна преценка на риска преди да започнете работа. Не подценявайте възможните опасности, на които сте изложени, и спазвайте правилата за безопасност. Те могат да ви се струват прекалено добре познати, но не омаловажавайте значението им. Обърнете внимание на риска не само от условията и дейността, но и от преумората, която може да настъпи в следствие на нея. Използвайте ползотворно, полагащите ви се почивки, за да съберете необходимата енергия.
Безопасността по време на работа е основна грижа, както на работодателите, така и на работниците и служителите. Адекватното използване на предпазна екипировка и оборудване, осигурява допълнителна защита при наличието на съществуваща съвкупност от мерки за безопасност. Оценявайки правилно рисковете и използвайки подходящите ЛПС може да се предпазите от сериозни наранявания и дори да спасите живота си. За нас от Бултекс 99 главен приоритет остава вашето здраве и ще продължим с мисията ни да предоставяме максимална сигурност за вас с висококачествени работни облекла и обувки, както и богато портфолио от лични предпазни средства за всякакъв вид защита.

работно оборудване

Коментари

Оставете Вашия коментар